W dzisiejszych czasach artykuły gospodarstwa domowego zużywają się po niespełna dwóch, trzech latach. Powody tego zjawiska są różne, jednak przeważa opinia, że winne są temu produkty wytwarzane z niskiej jakości materiałów oraz masowa produkcja na Dalekim Wschodzie. Marka Skeppshult opiera się na innym założeniu: patelnie, garnki i dodatki wyrabiane są ręcznie od 1906 roku w Szwecji według tradycyjnych metod.
ETAPY PRODUKCJI
Wszystko zaczyna się od mieszania surowego żeliwa wraz z innymi metalami, których ilość jest ściśle określona i kontrolowana. Całość podgrzewana jest do temperatury 1500 stopni w specjalnych indukcyjnych piecach – proces ten pozwala na wytworzenie fundamentu dla produktów. Podczas produkcji żeliwa wykorzystuje się jedynie energię wiatru i energię wodną.
Do nadania określonych kształtów ze stopionego żeliwa używa się specjalnie przygotowanych piaskowych form. Metalowe, które wykorzystywane są w odlewaniu np. aluminium czy innych materiałów nie wytrzymałyby ekstremalnych temperatur stopionego żeliwa. Skład form, które są wykorzystywane to efekt 100-letniego doświadczenia. Specjalnie wyszkolony i przygotowany pracownik ręcznie przelewa gorące żeliwo do dwóch połówek form, które ściśnięte razem tworzą wgłębienie dla roztopionego metalu. Gdy żeliwo ostygnie, połówki form zostają rozdzielone i pierwsze efekty naszej pracy są już widoczne. Piaskowa forma może być użyta tylko raz, z tego też względu nie istnieją dwie identyczne patelnie. Każda jest unikalna. Sam piasek jest odzyskiwany w procesie recyclingu i wykorzystywany do produkcji kolejnej formy.
Następnym krokiem jest szlifowanie ręczne oraz obróbka strumieniowo-ścierna dna patelni w celu uzyskania właściwej struktury. Wszystko to musi zostać zakończone zanim patelnie zostaną zaimpregnowane olejem rzepakowym pochodzącym z miejscowości Osterlen.
Impregnowanie olejem służy przede wszystkim ochronie przed uszkodzeniem samego żeliwa przed czynnikami zewnętrznymi. Dlatego też tak ważne jest, aby patelnie były regularnie impregnowane olejem przez ich użytkowników. Ostatnim etapem produkcji jest przymocowanie uchwytów i przygotowanie produktu do wysyłki.
KONTROLA NA KAŻDYM ETAPIE
Fabryka Skeppshult przeprowadza kontrole i monitoruje na bieżąco każdy etap produkcji. Jest to niezbędne aby utrzymyać wysoką jakość na stałym poziomie. Produkty, które podczas kontroli zostaną uznane jako niespełniające wymagań zostają zawrócone i przetopione z powrotem na żeliwo, a tym samym ponownie użyte jako surowiec do produkcji kolejnych produktów.
Produkty marki Skeppshult wykonane są wyłącznie z naturalnych, przyjaznych dla środowiska składników, co jest alternatywą dla masowo produkowanych aluminiowych patelni. Żeliwo wytrzymuje bardzo wysokie temperatury. Dno patelni jest delikatnie wklęsłe, co z kolei zapobiega deformacjom podczas traktowania jej wysoką temperaturą.
ETAPY PRODUKCJI
Wszystko zaczyna się od mieszania surowego żeliwa wraz z innymi metalami, których ilość jest ściśle określona i kontrolowana. Całość podgrzewana jest do temperatury 1500 stopni w specjalnych indukcyjnych piecach – proces ten pozwala na wytworzenie fundamentu dla produktów. Podczas produkcji żeliwa wykorzystuje się jedynie energię wiatru i energię wodną.
Do nadania określonych kształtów ze stopionego żeliwa używa się specjalnie przygotowanych piaskowych form. Metalowe, które wykorzystywane są w odlewaniu np. aluminium czy innych materiałów nie wytrzymałyby ekstremalnych temperatur stopionego żeliwa. Skład form, które są wykorzystywane to efekt 100-letniego doświadczenia. Specjalnie wyszkolony i przygotowany pracownik ręcznie przelewa gorące żeliwo do dwóch połówek form, które ściśnięte razem tworzą wgłębienie dla roztopionego metalu. Gdy żeliwo ostygnie, połówki form zostają rozdzielone i pierwsze efekty naszej pracy są już widoczne. Piaskowa forma może być użyta tylko raz, z tego też względu nie istnieją dwie identyczne patelnie. Każda jest unikalna. Sam piasek jest odzyskiwany w procesie recyclingu i wykorzystywany do produkcji kolejnej formy.
Następnym krokiem jest szlifowanie ręczne oraz obróbka strumieniowo-ścierna dna patelni w celu uzyskania właściwej struktury. Wszystko to musi zostać zakończone zanim patelnie zostaną zaimpregnowane olejem rzepakowym pochodzącym z miejscowości Osterlen.
Impregnowanie olejem służy przede wszystkim ochronie przed uszkodzeniem samego żeliwa przed czynnikami zewnętrznymi. Dlatego też tak ważne jest, aby patelnie były regularnie impregnowane olejem przez ich użytkowników. Ostatnim etapem produkcji jest przymocowanie uchwytów i przygotowanie produktu do wysyłki.
KONTROLA NA KAŻDYM ETAPIE
Fabryka Skeppshult przeprowadza kontrole i monitoruje na bieżąco każdy etap produkcji. Jest to niezbędne aby utrzymyać wysoką jakość na stałym poziomie. Produkty, które podczas kontroli zostaną uznane jako niespełniające wymagań zostają zawrócone i przetopione z powrotem na żeliwo, a tym samym ponownie użyte jako surowiec do produkcji kolejnych produktów.
Produkty marki Skeppshult wykonane są wyłącznie z naturalnych, przyjaznych dla środowiska składników, co jest alternatywą dla masowo produkowanych aluminiowych patelni. Żeliwo wytrzymuje bardzo wysokie temperatury. Dno patelni jest delikatnie wklęsłe, co z kolei zapobiega deformacjom podczas traktowania jej wysoką temperaturą.